Marcați
Raport World Vision: Costurile războiului din Siria vor afecta generații de acum înainte
Prăbușirea economică a Siriei provocată de război va afecta generații de acum înainte, inclusiv din cauza numărului mare de copii care sunt privați de educație școlară, avertizează organizația World Vision, într-un raport publicat marți și preluat de Reuters.

Potrivit World Vision, costurile refacerii după cinci ani de conflict ar putea ajunge la aproape 700 de miliarde de dolari, chiar dacă războiul s-ar încheia în acest an, o cifră apropiată de valoarea de piață a gigantului american Apple.

'Războiul din Siria a zdruncinat viețile a peste 8 milioane de copii. Dacă nu acționăm acum, acest război nu va afecta doar o generație de copii, ci și pe copiii copiiilor acestora', a atras atenția Tim Pilkington, director executiv al World Vision UK.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, conflictul a lăsat 2,8 milioane de copii sirieni fără posibilitatea de a frecventa o școală, a provocat moartea a peste 250.000 de persoane și a trimis în exil mai mult de 4 milioane de oameni.

Centrul sirian pentru cercetări politice estimează că aproape 25 milioane de ani de școlarizare au fost pierduți până la sfârșitul lui 2015, ceea ce se va traduce printr-o reducere probabilă de venituri pentru acești copii pe parcursul vieții, se afirmă în raport.

Directorul executiv al World Vision UK consideră că statele bogate trebuie să înceapă să gândească de acum reconstrucția Siriei, pentru a se evita 'eșecurile de planificare post-război' înregistrate după conflicte recente din alte țări.

World Vision a analizat date puse la dispoziție de Banca Mondială, ONU și Total Economy Database pentru a estima care ar fi fost creșterea economică în Siria dacă țara ar fi rămas stabilă. Concluzia raportului este că războiul a dus la pierderi de 275 miliarde de dolari numai din acest punct de vedere.

Pe de altă parte, dacă războiul ar lua sfârșit în acest an, ar dura cel puțin între 10 și 15 ani până când produsul intern brut pe cap de locuitor ar reveni la nivelul dinaintea conflictului, susțin cercetătorii.

'Acest scenariu optimist ar urca costurile totale ale războiului până la 689 miliarde de dolari', se spune în raport.

Dacă însă războiul va mai continua cinci ani, costurile vor urca vertiginos la 1,3 mii de miliarde, aproximativ egal cu PIB-ul Spaniei.

Conform raportului menționat, războiul a avut un impact și asupra țările vecine, în special Liban și Iordania, ale căror exporturi spre Siria au scăzut dramatic.

Datele Băncii Mondiale arată că, pentru guvernul libanez, costul direct al găzduirii refugiaților sirieni a fost de puțin peste 1 miliard de dolari între 2012 și 2014, din cauza cererii crescute de electricitate și servicii publice precum cele de educație. La rândul său, Iordania a majorat cheltuielile publice cu 0,9 miliarde de dolari între 2012 și 2013 din cauza afluxului de refugiați.

În schimb, impactul conflictului asupra economiei Turciei a fost neglijabil sau 'moderat pozitiv', dat fiind că valul de refugiați a generat și locuri de muncă mai bine plătite pentru lucrătorii turci.

Potrivit directorului executiv al World Vision, cei care au cel mai mult de suferit sunt persoanele strămutate în interiorul țării.

'În condițiile în care locuințele, școlile și spitalele le-au fost bombardate, iar familiile ucise, mulți au fost împinși spre condiții de trai îngrozitoare și sărăcie cruntă', a subliniat Pilkington.

Tot conform raportului, veniturile din petrol ale Siriei, care furnizau un sfert din veniturile bugetare totale înaintea izbucnirii conflictului în 2011, s-au înjumătățit.

În acest timp, datoria publică raportată la PIB a explodat de la 23% în 2010 la 126% în 2013, conform aceluiași Centru sirian pentru cercetări politice.

'Văzându-le suferința, este dificil să gândești în termeni de costuri economice reci. Însă pierderile economice se traduc în pierderi umane. Trebuie să pregătim fundamentele păcii acum', a pledat directorul executiv al World Vision din Marea Britanie.

AGERPRES.ro
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).