Marcați
Peste 95.000 de copii neînsoțiți au cerut azil în Europa în 2015
Peste 95.000 de copii neînsoțiți au aplicat pentru azil în Europa anul trecut, de patru ori mai mulți decât în 2014, relevă o anchetă a Biroului pentru Jurnalism de Investigație, citată de EUobserver.

Ancheta a urmărit să descopere nivelul migrației în rândul minorilor neînsoțiți în Europa și discrepanțele flagrante între felurile în care sunt tratați de la o țară la alta.

Autorii anchetei au cerut date de la guvernele a 29 de țări (27 de state membre ale UE, plus Norvegia și Elveția), însă numai 17 au oferit informații — Suedia, Germania, Austria, Ungaria, Norvegia, Olanda, Italia, Belgia, Marea Britanie, Finlanda, Elveția, Danemarca, Polonia, Slovenia, Letonia, Slovacia și Croația. Dintre țările mari, Spania a refuzat să coopereze, iar Franța a precizat că va face publice ulterior aceste date oficiale.

După colectarea datelor, jurnaliștii de investigație au descoperit că cel puțin 95.070 de copii neînsoțiți au aplicat pentru azil în Europa în 2015, comparativ cu 23.572 în 2014.

Cifra este mult mai mare decât estimările anterioare și oferă cel mai clar tablou de până acum privind amploarea migrației printre minorii neînsoțiți în contextul crizei refugiaților de anul trecut.

Copiii sunt tratați extrem de diferit de către autoritățile fiecărui stat, unele folosind metode controversate precum raze X la încheietura mâinii pentru a stabili vârsta.

Această cifră ridică întrebări serioase nu doar în privința capacității statelor de a face față afluxului de imigranți, ci și în privința situația copiilor și a viitorului lor nesigur.

Din cele 17 țări care au oferit date, Suedia a înregistrat cele mai multe solicitări de azil din partea copiilor neînsoțiți în 2015 — 35.369. Urmează Germania — 14.439, Austria — 9.331 și Ungaria — 8.804.

Peste 1,2 milioane de refugiați și imigranți din Orientul Mijlociu și nordul Africii au ajuns anul trecut în Europa în căutare de azil, fugind de războaiele și de sărăcia din țările lor.

Printre ei s-au numărat și zeci de mii de copii. Mulți dintre ei fie erau orfani, fie au fugit fără familie, fie s-au separat de părinți pe drum.

AGERPRES.ro
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).