Marcați
Datoriile ”Moldovagaz” se ridică la aproape 12 miliarde de lei
Datoriile Moldovagaz către acționarul majoritar Gazprom au crescut cu peste trei miliarde de lei, în anul 2015, și au ajuns la aproximativ 12 miliarde de lei. Compania a raportat pentru anul trecut vânzări mai mici cu 10 la sută față de anul precedent, iar pierderile au depășit trei miliarde de lei. Îngrijorați de această situație, deputații au propus audierea conducerii Ministerului Economiei, pentru a stabili caracterul pierderilor financiare ale celei mai mari companii din țară.

Deocamdată, însă niciun deputat nu poate spune ce a determinat acumularea de către Moldovagaz a pierderilor de peste trei miliarde de lei, în 2015.

”Cred că, pe de o parte, este vorba de o administrare neeficientă, din partea conducerii Moldovagaz. Am auzit că sunt mai multe întrebări în acest sens. Pe de altă parte sunt, cel mai probabil, pierderile cauzate din anii precedenți. Noi am solicitat și în cadrul Comisiei Economie, Buget și Finanțe audieri la acest subiect, pentru că este important și ține de fiecare consumator în parte”, susține Igor Dodon, președintele PSRM.

”Pentru săptămâna viitoare, comisia va audia opinia Ministerului economiei pe subiectul raportul de activitate al Moldovagaz. Vom vedea care este starea de fapt și de unde au survenit aceste pierderi”, a declarat Ștefan Creangă, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe.

Unii aleși ai poporului consideră că liberalizarea pieței energetice va permite eficientizarea activității financiare a companiilor din acest domeniu.

”Liberalizând piața, sigur că, în primul rând, vor avea posibilitate consumatorii finali să-și aleagă un prestator de serviciu care dă și o calitate și un preț mai bun, și atunci se vor gândi și distribuitorii, și furnizorii cum să optimizeze cheltuielile, pentru a îmbunătăți situația la capitolul respectiv” , consideră valerian bejan, deputat PL.

Reprezentanții Moldovagaz au declarat anterior că, din cauza aprecierii dolarului și neajustării tarifelor pentru gaz, suportă pierderi enorme. Datoriile consumatorilor față de această companie se cifrează la peste șase miliarde de lei, cea mai mare parte fiind a segmentului termoenergetic.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).