Marcați
Foto: independent.md
Moldova nu scapă de sărăcie nici în acest an
Peste 41 la sută din populația Moldovei va continua să se zbată în sărăcie și în acest an. În cel mai bun caz, economia va înregistra o creștere de 0,5 la sută, însă asta nu va influența nivelul de trai al populației. Aceste prognoze pesimiste au fost făcute de către experții Băncii Mondiale, într-un raport întocmit în baza analizei datelor oficiale.

Banca Mondială precizează că principalii factori care au dus la stagnarea economică din acest an sunt furtul miliardului din sectorul bancar, micșorarea volumului transferurilor de valută din străinătate și seceta severă din 2015. Toate acestea au compromis imaginea investițională a țării și au afectat piața muncii.

În aceste condiții, cei mai mulți indicatori economici vor înregistra valori negative sau creșteri nesemnificative. Deficitul bugetar va atinge cel mai ]nalt nivel din ultimii ani, adică, minus 3,2 la sută din Produsul Intern Brut. Transferurile de valută vor înregistra o descreștere de 1,5 la sută, iar exporturile vor crește cu puțin peste unu la sută, se arată în analiza Băncii Mondiale privind evoluțiile economice.

Pentru o redresare a situației, experții acestei organizații internaționale recomandă aplicarea unor măsuri ce ar restabili eficiența și credibilitatea sectorului bancar. O altă măsură indispensabilă în acest sens este combaterea corupției și soluționarea problemelor de guvernare.

Totuși, experții Băncii Mondiale constată că Moldova are la dispoziție puține instrumente de a atenua șocurile economice provocate de deciziile adoptate în ultimii doi ani și trebuie să se preocupe de problemele majore de guvernare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).