Marcați
Proiectul privind statutul municipiului Chișinău elaborat de PL, singurul document pe agenda de mîine a Parlamentului
Majoritate parlamentară a decis includerea pe ordinea de zi a ședinței de mâine doar a unui singur proiect privind statutul municipiului Chișinău, cel elaborat de PL. Asta în pofida deciziei de ieri a Comisiei Administraţie Publică şi Dezvoltare Regională, de a examina toate proiectele elaborate până acum, pentru găsirea unei soluții acceptată de toate fracțiunile parlamentare.

"Acum constat că doar proiectul PL este pe agendă. Nu știu care au fost motivele și nu contest acest fapt, dar vreau să vă rog să includem în agenda ședinței de astăzi sau mâine proiectul cu numărul 245 înregistrat la 10 iunie 2015 privind statutul municipiului Chișinău", a declarat Eugen Carpov, deputat neafiliat.

La rîndul său, președintele Parlamentului, Andrian Candu a spus că propunerea vine din partea Biroului Permanent și nu poate supune votului proiectul de lege.

"Propunerea suplimentului vine din partea Biroului Permanent. În baza procedurii regulamentare ar trebui să faceți propunerea plenului. Mulțumesc frumos. Cu regret nici nu pot supune votului acest proiect de lege", a menționat Andrian Candu.

Președintele fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, a amintit despre grupul de lucru, constituit în acest scop în 2015, din reprezentanţii tuturor formaţiunilor politice din Parlament.

"Logic ar fi în conformitate cu legea cu privire la actele legislative ca ambele proiecte să fie supuse discuțiilor în Parlament" , a menționat Tudor Deliu.

În replică, Mihai Ghimpu a declarat că grupul constituit din deputații tuturor fracțiunilor nu mai are mandatul Parlamentului.

"Temenul a expirat și nu are nimeni dreptul să vorbească în numele acestui grup și cu atât mai mult să prezinte un proiect de lege."

Deputații din opoziție consideră că PD a acceptat propunerea liberalilor, pentru a putea miza la votarea de către PL a politicii fiscale.

"PL lobează astăzi în Parlament și santajează Parlamentul prin nevotarea politicii fiscale, prin nevotarea bugetului, practic vă pun acum în genunchi pe majoritatea parlamentară. Haideți să avem aici o abordare complexă pentru că legea va fi pentru mulți ani înainte și ea se va aprobată pentru municipiul Chișinău, pentru locuitorii Capitalei și nu doar pentru un singur partid politic", a menționat deputatul socialist.

În cadrul dezbaterilor, deputații și reprezentanții societăți civile au atenționat că proiectul elaborat de PL îi acordă primarului general al Capitalei competențe exagerate, în detrimentul consiliului municipal.

НТВ Молдова
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).