Marcați
Manifestații în Franța: Violențe în provincie, zece persoane arestate la Paris
Manifestațiile au degenerat în vestul Franței, iar la Paris poliția a arestat zece persoane, joi, zi de mobilizare contra unui proiect de reformă a Codului muncii, relatează AFP.

În orașele Nantes și Rennes, câteva zeci de tineri au lansat pietre și sticle asupra forțelor de ordine franceze, care au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene.

În capitala franceză, zece ''indivizi cu cagule'' veniți ''pentru a se amesteca în rândul manifestanților'' au fost arestați de poliție.

Sute de mii de manifestanți erau așteptați joi să răspundă apelului sindicatelor care solicită retragerea proiectului de reformă a Codului muncii.

La finalul dimineții, primii demonstranți au ieșit pe străzi — circa 20.000 de persoane la Toulouse (sud-vest), 6.000 la Rouen (nord-vest), 7.000 la Grenoble (est) și 5.000 la Clermont-Ferrand (centru).

Extrem de prezenți la precedentele proteste contra acestei legi, liceenii francezi se află și joi în centrul acțiunii de mobilizare populară. Ei au blocat circa 200 de licee în întreaga țară, în timp ce alte instituții de învățământ au fost închise de conducerile lor pentru a proteja profesorii și tinerii.

La Paris, Turnul Eiffel rămâne închis pe întreaga durată a zilei ca urmare a manifestațiilor.

Precedenta zi de mobilizare de acest fel, 9 martie, a reunit peste 200.000 de manifestanți, potrivit poliției (450.000 conform organizatorilor).

Manifestațiile de joi reprezintă un test pentru guvernul socialist condus de Manuel Valls, dar și pentru președintele Francois Hollande, nevoit să facă față ostilității unei părți a alegătorilor de stânga față de această reformă, cu 13 luni înaintea viitorului scrutin prezidențial din Franța.

Alte demonstrații contra unui proiect de reformă a Codului muncii francez sunt prevăzute pe 5 și 9 aprilie.

AGERPRES.ro
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).