Marcați
Dodon: Guvernarea a pus la cale un plan prin care va fura cetățenii Republicii Moldova de încă circa 17 miliarde de lei
Președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon anunță că a fost informat despre semnarea unui memorandum dintre Ministerul Finanțelor și Banca Națională, în care MF își ia obligațiunea de a restitui cele circa 14 miliarde de lei care au fost furate din Banca Socială, Banca de Economii și Unibank, într-o perioadă de 25 de ani și cu o dobândă de 5% anual.

Astfel potrivit liderului PSRM, cele circa 14 miliarde de lei pe care Banca Națională le-a acordat celor trei bănci furate sub garanția Guvernului RM prin hotărâri secrete semnate de prim-ministrul Iurie Leancă în noiembrie 2014 și de premierul Chiril Gaburici în martie 2015, va trebui să le întoarcă Ministerul Finanțelor din bugetul de stat într-o perioadă de 25 de ani cu o dobândă de 5% adică circa 700 de milioane lei anual.

Drept consecință, din bugetul statului adică din banii cetățeanilor RM, timp de 25 de ani pe lângă suma de bază de circa 14 miliarde, se vor extrage încă circa 17 miliarde de lei suplimentar. Deci în total poporul Moldovei va fi furat de suma uriașă de peste 30 miliarde de lei, mai spune Dodon.

“Culmea cinismului este ca aceste miliarde vor fi achitate din contul cetățenilor prin majorări de impozite și taxe, care deja este prevăzut în politica fiscală pentru anul 2016. Se propune majorarea impozitului funciar, impozitului pe avere, accizelor, venietei ...”, scrie politicianul într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

În acest fel liderul socialiștilor precizează că cetățenii RM vor achita dublu petru furtul miliardelor: prima dată achitând tarife și prețuri mai mari în urma deprecierii monedei naționale, a doua oară achitând impozite și taxe majorate pentru acoperirea dobânzilor și restituirii creditului.

Președintele PSRM subliniază că în această situație extrem de deficilă și gravă, unica soluție sunt alegerile parlamentare anticipate împreună cu cele prezidențiale directe.

“Schimbarea guvernării, atragerea la răspundere a tuturor care au fost implicați în schemele cu furtul miliardelor din sistemul bancar și restituirea măcar parțială a banilor furați iată cele mai importante lucruri care trebuie de făcut în mod urgent. Personal considerăm că cel puțin 75-80% din banii furați încă se mai poate de recuperat. Peste un an acest lucru va fi practic imposibil”, conchide Igor Dodon.
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).