Marcați
Dodon către Iohanis: Bucureștiul trebuie să demonstreze că respectă statalitatea și independența RM
Președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon îi va expedia în timpul apropiat o scrisoare președintelui României Klaus Iohannis din numele celei mai mari fracțiuni parlamentare din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de liderul PSRM acum câteva clipe în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Dodon, adresarea către Johanis vine pe fundalul tensiunilor care se produc în ultima perioadă în societatea moldovenească. Politicianul a comunicat că pe parcursul ultimelor săptămâni a avut zeci de întrevederi în diverse localități din țară și în urma discuțiilor cu sute de cetățeni ai RM, ultimii au declarat că sunt foarte îngrijorați de tentativele de distrugere a statalității Repulicii Moldova.

„Cetățenii RM sunt foarte îngrijorați de mișcările unioniste care sunt tot mai activ promovate în Moldova. Acțiuni unioniste au fost și în trecut în RM, însă felul în care acum se promovează masiv unionismul, cum se pregătesc foi de parcurs de lichidare a statalității moldovenești, nu s-a mai întîmplat anterior. Dacă n-o să ne oprim acum, să nu ajungem la violențe, pentru că majoritatea cetățenilor RM sunt categoric împotriva acestor acțiuni”, a declarat Dodon.

În acest fel, pentru a evita asemenea fenomene și a calma spiritele, liderul PSRM s-a adresat către președintele României cu o solicitare de a demonstra că Bucureștiul respectă statalitatea și independența RM.

„Am fost și sunt motivat de ideea că RM trebuie să-și urmeze propriul traseu în istorie ca stat independent, suveran, integru, partener egal cu vecinii săi din regiune și de pe continent. Această viziune este împărtășită de majoritatea absolută a cetățenilor RM care investesc speranțe în viitorul acestui stat. Suntem recunoscători că România a fost printre primele state care au salutat oficial independența RM. Apreciem dinamica raporturilor comerciale dintre statele noastre, ajutorul umanitar și de alt ordin, oferit de guvernul României.

Totuși, în pofida relațiilor culturale, economice, diplomatice și strînse care s-au înfiripat între statele noastre, noi avem astăzi toate temeiurile să bănuim că statul român de interes fățiș în lichidarea statalității și independenței RM. Altfel zis avem temeiuri să bănuim de atentarea directă la statalitatea RM.

Toată puzderia de organizații politice și nonguvernamentale care promovează unirii, respectiv a dizolvării statalității Republicii Moldova este frecvent secundată și încurajată de voci de cel mai înalt nivel de la București.

Sunt de înțeles suspiciunile pe care le avem noi majoritatea abolută a cetățenilor RM față de intențiiile și acțiunile autorităților române în raport cu țara noastră.

Este îngrijorător și descurajant să știi că statul din vecinătate elaborează proiecte de țară care presupun dispariția ta ca țară, stat, popor.

În această ordine de idei, solicit respectuos domnule președinte Iohannis, să luați atitudine ca șef de stat față de modul în care se acționează în raport și pe teritoriul RM din partea diferitori demnitari și organizații din România.

Mizăm că veți demonstra prin gesturi și declarații respect față de statalitatea și suveranitatea RM.

Vrem să credem că marșurile unioniste care protejează ideea dispariției Moldovei nu sunt susținute de actuala conducere de la București. Și sperăm că dumneavoastră aveți un alt nivel de inteligență politică decât unii predecesori de la cârma țării și veți trata cu maximă pertinență relațiile politice și de vecinătate cu Republica Moldova.

O detașare oficială a conducerii de la București de proiectele unioniste, revanșarde, va însemna un pas important de apropiere de cetățenii moldoveni. De prețuire a aspirațiilor moldovenilor de a trăi împliniți în propria țară.

Domnule președinte Iohannis, mizez pe receptivitatea dumneavoastră ca șef de stat, și sunt convins că țările noastre vor putea consfinți respectul reciproc prin semnarea diferitor acorduri, tratate, acte de prietenie care să ne apropie, să cultive încrederea prietenia, și să asigure progresul economic și social pe ambele maluri ale Prutului, așa cum se cuvine între doi buni vecini”, scrie în scrisoarea PSRM.

Președintele PSRM și-a exprimat speranța că conducerea statului vecin pe care moldovenii îl stimează va manifesta respect pentru statalitatea și independența Republicii Moldova.

„Sperăm că vor da dovadă de poziție clară față de mai multe declarații și acțiuni unioniste pe care le întreprind în ultima perioadă inclusiv și unele partide politice importante din România”, a conchis Igor Dodon.

actualitati.md
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).