Marcați
Igor Popa, implicat în dosare răsunătoare, inclusiv „7 aprilie” a fost ales procuror al municipiului Chișinău
Fostul procuror al sectorului Râșcani al capitalei, Igor Popa, care exercită în prezent interimatul funcției de șef al Procuraturii municipiului Chişinău, a fost ales ieri procuror al mun. Chișinău.

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Mircea Roșioru, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că Popa a fost selectat urmare a unui concurs care a cuprins mai multe etape, inclusiv urmare a unui control complex realizat de Serviciul de Informații și Securitate pentru fiecare candidat.
„Consiliul Superior al Procurorilor a ținut cont și de informațiile apărute în presă despre fiecare candidat. Aceste informații au fost confruntate cu datele de la SIS și altele”, ne-a spus Roșioru.

Șeful CSP susține că, în conformitate cu prevederile noii Legi a procuraturii, candidații la concurs au trebuit să prezinte și un program de dezvoltare strategică a instituției pe care o vor conduce.

Pentru a fi numit în funcție, candidatura lui Igor Popa urmează a fi acceptată și de procurorul general. În cazul în care Eduard Harunjen va respinge candidatura selectată de CSP, Consiliul are dreptul să mai înainteze o dată aceeași candidatură, dacă aceasta va întruni majoritatea absolută a voturilor membrilor CSP, și atunci procurorul general va trebui să accepte candidatul.

Amintim că, anterior, Igor Popa a fost criticat de presă pentru implicarea sa în dosarul 7 aprilie, dar și pentru mai multe dosare de răsunet pe care le-a gestionat.
Igor Popa are 39 de ani. Şi-a început activitatea la 25 de ani în calitate de anchetator în Procuratura sectorului Râşcani al Capitalei. Din 2002 până în 2010 a ocupat mai multe funcţii importante în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, ajungând şeful subdiviziunii.

Anume în această perioadă omul legii a ajuns în atenţia opiniei publice, el şi subalternii săi fiind cei care s-au ocupat de dosarele mai multor politicieni incomozi. La fel de multe critici a atras şi în aprilie 2009, fiind în fruntea unui grup de procurori care s-a ocupat de evenimentele de atunci, scrie anticorupție.md.

Printre cele mai răsunătoare dosare de care s-a ocupat Igor Popa pe când lucra în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale este cel al lui Serafim Urechean, fost primar al Capitalei, în prezent preşedintele Curţii de Conturi, al lui Constantin Becciev, directorul de la SA Apă-Canal Chişinău, al lui Spiridon Danilescu, fost şef la SA Franzeluţa, al lui Valeriu Pasat, fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, precum şi al politicianului Nicolae Andronic. Toţi au fost achitaţi după plecarea PCRM de la guvernare.

Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chişinău, declara încă în 2010 că Igor Popa împreună cu echipa pe care o conducea nu şi-a exercitat cum se cuvine atribuţiile la investigarea evenimentelor din aprilie 2009. „Nu s-a dorit pornirea unei investigaţii complexe, care să stabilească acţiunile fiecărui bănuit în parte. În alte ţări, după astfel de evenimente, această operaţiune durează câteva zile, dar la noi opt procurori, conduşi de Popa, au verificat locul infracţiunii în trei-patru ore. Ei n-au avut un plan de cercetare, n-au examinat nici căile de acces şi de părăsire a locului dezordinilor”, a declarat Ion Diacov.

Mai târziu s-a constatat că Igor Popa a ascuns înregistările video în care se vede cum este asasinat Valeriu Boboc. „Procurorul Popa trebuia imediat să înceapă ancheta, mai ales că avea suficiente probe pentru a trage la răspundere diferiţi factori de decizie. Dacă avea aceste imagini înseamnă că le-a ascuns şi a tergiversat anchetarea cazului. Aici e vorba de încălcarea legii şi cred că ar trebui de tras la răspundere penală pentru asta”, menţiona liberalul Mihai Ghimpu încă în 2010, pe când era preşedinte interimar al ţării.

Indirect, Igor Popa şi-a recunoscut greşelile.

“Pentru ce să răspund? Am fost doar un soldat!”, a spus omul legii.

Ziartul Național
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).