Marcați
Comisia de la Veneția: Decizia CC din 4 martie ridică probleme importante, cum ar fi legitimitatea instituțiilor statului în toată această perioadă.
Secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert consideră că decizia Curții Constituționale de la Chișinău referitoare la alegerea directă a președintelui țării va avea ”implicații profunde și de anvergură”. Mai mult, decizia respectivă ridică probleme importante, cum ar fi, de exemplu, legitimitatea instituțiilor statului în ultimii 16 ani. Declarația a fost făcută de Thomas Markert în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Nu am examinat în detaliu decizia Curții Constituționale de la Chișinău. Suntem la curent, dar nu am analizat-o. Este o decizie cu implicații profunde și de anvergură. Să anulezi, după 16 ani, un amendament constituțional, spunând că a violat procedura constituțională, ridică probleme importante, cum ar fi, de exemplu, legitimitatea instituțiilor statului în toată această perioadă. De aceea trebuie avută mare grijă când se ia o astfel de decizie. Cu ceva timp în urmă o situația similară a fost înregistrată în Ucraina. Comisia Veneția a criticat și acea decizie, chiar dacă motivația, în cazul Ucrainei, era foarte diferită, căci intenția era atunci consolidarea puterilor președintelui. În Moldova, motivația a fost evitarea blocajelor viitoare în procesul de alegere a președintelui”, a menționat secretarul Comisiei de la Veneția.
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).