Marcați
Vladimir Putin ordonă începerea retragerii forţelor ruse din Siria: "Obiectivele au fost atinse". Reacţia lui Bashar al-Assad
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, luni după-amiază, începerea retragerii "celei mai mari părţi" a forţelor ruse din Siria, afirmând că obiectivele operaţiunilor au fost atinse.

Vladimir Putin a declarat, în cadrul unei şedinţe organizate la Kremlin, cu membri ai conducerii armatei ruse, că retragerea efectivelor ruse din Siria va începe marţi.

"Cred că obiectivele stabilite de Ministerul rus al Apărării au fost, în linii generale, atinse. De aceea, am ordonat începerea retragerii celei mai mari părţi a forţelor ruse din Siria începând din 15 martie", a declarat Vladimir Putin, citat de site-ul agenţiei TASS.

La reuniunea desfăşurată la Kremlin au fost prezenţi inclusiv ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi cel de Externe, Serghei Lavrov.

"Armata rusă a dat încă o dată dovadă de profesionalism şi de muncă de echipă", a subliniat Putin, precizând că bazele militare ruse din Tartus şi Khmeimim "îşi vor continua normal activităţile".

"Militari ruşi vor rămâne în Siria pentru monitorizarea aplicării acordului de încetare a focului", a adăugat Putin.

Rusia a lansat în octombrie 2015 operaţiuni militare în Siria, în principal raiduri aeriane, pentru susţinerea Administraţiei Bashar al-Assad. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, deşi Occidentul denunţă raiduri care au vizat grupuri insurgente siriene.

Decizia de începere a retragerii efectivelor a fost luată la doar două săptămâni de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu în Siria.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte, conform estimărilor ONU, 270.000 de morţi.

Administraţia Bashar al-Assad va continua să beneficieze de susţinerea Moscovei, a anunţat luni seară Preşedinţia Siriei, imediat după ce Rusia a decis începerea retragerii "celei mai mari părţi" a forţelor militare.

"Siria şi Rusia au convenit, în cursul unei conversaţii telefonice între preşedinţii Bashar al-Assad şi Vladimir Putin, să diminueze numărul forţelor aeriene ruse, în contextul încetării ostilităţilor", a transmis luni seară Preşedinţia siriană.

"Partea rusă va continua să susţină Siria în combaterea terorismului", a adăugat Preşedinţia de la Damasc, care îi consideră "terorişti" atât pe membrii reţelei fundamentaliste Stat Islamic, cât şi pe insurgenţi.

"Începerea retragerii forţelor ruse intervine în contextul succesului înregistrat de armata siriană, susţinută de forţele aeriene ruse, în restabilirea securităţii în multe regiuni din Siria", precizează instituţia.

MEDIAFAX.ro
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).