Marcați
Foaia de parcurs privind acţiunile prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE va fi discutată la Consiliul de Asociere de la Bruxelles
La începutul lunii martie curent Guvernul, în comun cu Parlamentul Republicii Moldova a elaborat şi aprobat Foaia de parcurs privind acţiunile prioritare ce necesită a fi întreprinse pentru avansarea reformelor, asigurând o stabilitate în ţară şi accelerând procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE.

Documentul reprezintă o listă consolidată de măsuri, angajamente şi termene de implementare a acțiunilor în vederea depășirii provocărilor constatate în Concluziile Consiliului Uniunii Europene pentru Afaceri Externe din 15 februarie 2016 şi a celor semnalate de alţi parteneri de dezvoltare, răspunzând totodată așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova, se menționează în comunicatul GUvernului.

Foaia de parcurs vine cu un răspuns dinamic și angajat la criza social-politică și economică curentă și nu substituie strategiile și politicile existente, care vizează relațiile RM-UE. Scopul acesteia îl constituie stabilirea unui fundament instituțional și legislativ solid, precum și mobilizarea voinței politice necesare și a susținerii externe pentru reformele critice care trebuie întreprinse în perioada imediat următoare. Din aceste considerente acţiunile incluse vizează un orizont temporar îngust, de maximum 6 luni (31 iulie 2016).

Printre priorităţi figurează măsuri de combatere a corupţiei, reformare a justiţiei şi procuraturii, libertatea mass-media, reforma administraţiei publice şi reluarea cooperării cu FMI – consolidarea independenţei regulatorilor de pe piaţa financiar-bancară, investigarea fraudei bancare şi sporirea transparenţei şi condiţiilor investiţionale.

Un subiect aparte este şi cooperarea cu societatea civilă prin asumarea de către Parlament şi Guvern a angajamentelor de revizuire şi setare a unor platforme eficiente şi rezultative de dialog.
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).