Marcați
Guvernul a aprobat Planul de acţiuni pentru soluționarea problemelor în domeniul farmaceutic
Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat şedinţa de lucru privind situația pe piaţa medicamentului şi cea farmaceutică şi asigurarea populaţiei cu medicamente.

Această nouă reuniune încheie şirul de întruniri şi consultări la acest subiect, demarat în luna februarie curent.

Urmare a inițiativei Premierului, în cadrul acestor serii de întrevederi, au fost convocați factorii de decizie din sectorul public, reprezentanții producătorilor autohtoni și străini, importatorii, reprezentanții farmaciilor și alți participanţi ai sectorului farmaceutic, pentru a identifica problemele din domeniu și a formula soluții.

Astfel, a fost elaborat Planul de acţiuni pentru anul 2016, cu impact în domeniul social și medical, care conține măsuri concrete, responsabili și termenele pentru executare.

Între principalele măsuri, ce se regăsesc în plan, Premierul a menţionat extinderea cu 50% a listei de medicamente compensate, pentru a diminua povara financiară asupra pacienților în special a bătrânilor şi a celor cu boli cronice. „O altă prevedere este simplificarea accesului pe piaţa autohtonă a medicamentelor autorizate în Uniunea Europeană, SUA, sau Japonia ceea ce înseamnă şi diversitate, dar şi calitate. Ne-am propus, de asemenea, să extindem reţeaua de farmacii în localităţile rurale”, a menționat Prim-ministrul, citat într-un comunicat al Guvernului.

Pavel Filip s-a referit şi la măsurile ce vizează asigurarea transparenţei în achiziţia medicamentelor, reducerea termenelor procedurii respective, precum şi pilotarea unor modele de procurări pentru responsabilizarea tuturor actorilor în proces. „De asemenea, pentru a obţine acest echilibru pe piaţa farmaceutică, intenţionăm să excludem o parte din medicamentele care nu necesită prescripţii medicale din Catalogul naţional de preţuri”, a mai spus Premierul.

Premierul și-a exprimat încrederea că măsurile respective vor aduce echilibrul pe piaţa medicamentelor din ţara noastră, iar cetăţenii vor resimţi efectele benefice de pe urma acestora şi vor avea acces mai bun și mai liber la medicamente calitative.
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).