Marcați
Criza refugiaților este "mondială", avertizează John Kerry
Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat luni că actuala criză a refugiaților cu care se confruntă Uniunea Europeană este de ordin "mondial", și nu doar de dimensiune "regională" pentru țările din Europa și Orientul Mijlociu, relatează AFP.

"Statele Unite consideră că criza refugiaților este mondială (...) Nu este doar o provocare regională (...) Este un test pentru noi toți", a declarat John Kerry în cursul unei conferințe de presă, organizată în comun cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier.

Șeful diplomației de la Washington a recunoscut că "Iordania, Libanul și Turcia sunt primele care resimt impactul" afluxul de refugiați sirieni, pentru că oferă adăpost de peste patru ani milioanelor de persoane care au fugit din fața conflictului care le devastează țara.

"Este însă o provocare mondială și nu este problema altcuiva", a insistat demnitarul american care acționează de câteva luni pentru o reglementare diplomatică a războiului din Siria, în special negociind împreună cu Rusia un acord de încetare a focului, intrat sâmbătă în vigoare în Siria, precum și transportul de ajutoare umanitare de către ONU către zeci de mii de sirieni.

Statele Unite se află sub presiune pentru a prelua conducerea unei eventuale reglementări internaționale de urgență a crizei refugiaților sirieni în Europa, în caz contrar, avertizează experții, existând pericolul prăbușirii țărilor din Orientul Mijlociu și a Uniunii Europene.

AGERPRES.ro
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).