Marcați
Coraportorii APCE: Lipsa încrederii în guvernare şi existenţa opiniilor precum că R. Moldova ar fi „capturată” de oligarhi
Acestea sunt concluziile la care au ajuns coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Ei şi-au exprimat dorinţa ca şedinţele de judecată în cazul ex-premierului Vlad Filat să fie deschise.

Într-un raport postat pe site-ul APCE, coraportorii subliniază că Vlad Filat a fost lipsit de posibilitatea de a comunica cu fracţiunea politică căreia îi aparţine, PLDM.

Aceştia exprimă nedumerire şi privind şedinţele de judecată în cazul fostului şef al Executivului de la Chişinău. În acest sens, experţii APCE atrag atenţia asupra faptului că şedinţele de judecată se desfăşoară cu uşile închise, în total dezacord cu rezonanţa publică pe care o reprezintă cazul Filat.

“Sperăm că audierile vor deveni cu uşile deschise, deoarece cazul este unul de interes public, având în vedere că acest caz vizează una dintre cele mai mari fraude din istoria acestui stat, iar procesul trebuie să fie cât mai transparent cu putinţă”, se arată în raportul delegaţiei APCE.

După mai multe întrevederi, inclusiv cu reprezentanții societății civile, coraportorilor li s-a creat impresia că există un sentiment răspândit în societate, precum că ţara a fost „capturată” de oligarhi. Și asta chiar dacă funcționarii europeni au fost asigurați de autorităţile moldovenești că ţara îşi va îndeplini obligaţiile şi angajamentele asumate faţă de Consiliul Europei.

„În acest context negativ, autorităţile poartă o responsabilitate specială faţă de populaţie. De la autorităţi sunt aşteptate reforme care să aibă un impact imediat asupra consolidării instituţiilor democratice”, se menţionează în raportul delegației APCE.
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).