Marcați
Guvernul dă undă verde pentru reorganizarea instanțelor judecătorești
Începînd cu anul viitor, sistemul instanțelor judecătorești din Republica Moldova va fi reorganizat, iar numărul judecătoriilor va fi redus pînă la 15. O inițiativă legislativă în acest sens a fost avizată pozitiv astăzi de Guvern și urmează a fi dezbătută în Parlament.

Scopul optimizării hărții judecătorești este crearea condițiilor pentru îmbunătățirea actului justiției și asigurarea unei mai bune utilizări a finanțelor publice, susțin autorii proiectului. Inițiativa se referă la modul de repartizare a judecătorilor și personalului per instanță, cu scopul de a asigura un volum de lucru egal între instanțe. Potrivit autorilor, proiectul nu intervine cu modificări referitoare la numărul de judecători din țară, ci doar referitoare la numărul instanțelor de fond.

Astfel, reorganizarea instanțelor se va produce prin fuziune. Judecătoriile sectoarelor Centru, Buiucani, Rîșcani și Botanica vor forma o singură instanță – Judecătoria Chișinău, același principiu fiind aplicat și în cazul judecătoriilor raionale.

Potrivit autorităților, inițial, judecătoriile reorganizate vor putea avea mai multe sedii din punct de vedere administrativ. Unificarea sediilor se va efectua treptat, pe parcursul a 10 ani, în perioada anilor 2017-2027. Pentru unele instanțe va fi necesară construirea unor sedii noi, iar pentru altele va fi necesară renovarea sediilor centrale existente, susțin autorii proiectului.

Judecătoriile create după reorganizare vor avea un președinte și un vicepreședinte. Excepție de la această regulă va fi Judecătoria municipiului Chișinău, care are în gestiune un număr mai mare de dosare. Totodată, proiectul prevede sistarea activității Judecătoriei Comerciale și Judecătoriei Militare începînd cu 1 aprilie 2017.

noi.md
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).