Marcați
Traian Băsescu: SUA, UE, NATO și Rusia nu se opun unirii RM cu România
Ex-președintele României, Traian Băsescu susține că SUA, UE, NATO și Rusia vor susține unirea Moldovei cu România, hotarul căreia va trece pe rîul Nistru. Declarația a fost făcută de Băsescu în cadrul unui interviu pentru deschide.md.

” Eu am spus-o întotdeauna deschis și asumat: suntem o națiune care locuiește în două state prin voința lui Hitler și Stalin, iar unirea se va face atunci când românii de pe cele două maluri ale Prutului vor dori să trăiască într-un singur stat. Aceasta este realitatea și nicio țară apropiată României nu se va împotrivi îndeplinirii acestui ideal”, a menționat Traian Băsescu.

Fostul președinte al României a calificat drept o minciună opunerea SUA, UE, NATO și Rusiei unirii Republicii Moldova cu România.

” Este o minciună. Dacă cetăţenii şi politicienii din cele două state româneşti vor hotărî în mod democratic, prin parlamentele lor sau prin referendum, acest lucru, fără utilizarea forţei, nu se va opune nimeni. Sunt convins că nici Moscova nu se va opune unirii. De altfel, prin Actul Final de la Helsinki, din 1975, se precizează că "frontierele pot fi modificate prin mijloace paşnice şi prin acord”. Dar trebuie s-o spunem deschis în contextul abordării subiectului unirii: România a fost până la Nistru”, a mai spus Băsescu.

Mai mult, fostul lider de la Cotroceni a confirmat că în următorii 20 de ani, UE și NATO nu intenționează să se extindă dincolo de fronierele României, țările balcanice fiind o prioritate pentru această perioadă.

În context, ex-președintele României a menționat că ”unirea Republicii Moldova cu România este soluţia care poate aduce cel mai repede şi securitate,, şi un trai mai bun pentru cetăţenii din stânga Prutului. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru ambele ţări”.
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).