Marcați
Sute de angajați ai Serviciului Vamal vor fi disponibilizați în acest an, iar mai multe birouri vamale vor fi închise.
Anunțul a fost făcut de către directorul general al instituției, Vitalie Vrabie, care a prezentat un raport de activitate pentru primele trei luni ale acestui an. Noul șef a precizat că angajații care își vor păstra funcțiile vor avea mai multe responsabilități, dar și salarii mult mai mari. Vrabie este convins că reducerea numărului angajaților va permite combaterea corupției și contrabandei în acest sistem.

Noul director al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, l-a făcut praf pe predecesorul său, Tudor Balițchi, despre care a spus că i-a lăsat un sistem putred de corupție și ilegalități, dar şi cu un număr exagerat de funcții în aparatul central.

“Când am venit, am găsit un sistem deschis către corupție, conflicte de interese și ilegalități. Am constatat creșterea artificială a personalului din cadrul aparatului Central al Serviciului Vamal. De la 165 de persoane care activau în 2009 s-a ajuns la cifra de 388 în 2016”, a declarat Vitalie Vrabie.

Numit acum trei săptămâni în funcția de director general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a pregătit schimbări radicale în acest sistem. În primul dând, va fi redus la trei numărul birourilor vamale interne, care acum ajunge la șapte. Ele vor fi amplasate în nordul, centrul și sudul țării. Peste două luni, mai mulți angajați se vor regăsi în alte funcții sau vor fi disponibilizați. Doar în aparatul central al serviciului vamal urmează a fi disponibilizați aproximativ 130 de angajați.

”Optimizările numeric vor fi efectuate pe întreg serviciul vamal. Am finalizat aceste analize pe aparatul central. Acum suntem în proces. În zilele următoare, finalizăm cu posturile și cu birourile vamale. Va dura mai puțin de două luni de zile. Remanierile masive pe noua organigramă vor demara din 25 aprilie”, a mai adăugat șeful Serviciului Vamal.

Pentru a-i motiva pe angajații care își vor păstra funcțiile să nu admită acte de corupție și de contrabandă, Vrabie promite și salarii fabuloase, cu sprijinul Guvernului și al Parlamentului.

Directorul general al Serviciului Vamal a mai anunțat că, în luna martie a acestui an, instituția a colectat taxe de un miliard 537 de milioane de lei, cu aproximativ 10 la sută sau cu 137 de milioane de lei peste cifra planificată.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).