Marcați
Procesul legislativ este uzurpat; Deputații cer implicarea partenerilor de dezvoltare
Majoritatea parlamentară a modificat componența mai multor comisii și delegații ale Parlamentului. Ca urmare, foștii aliați ai guvernării au fost înlocuiți cu noii parteneri, cu al căror sprijin a fost votat Guvernul Filip. Deputații care au fost excluși din comisii și delegații susțin că în Parlament are loc uzurparea procesului legislativ. Ei cer implicarea partenerilor de dezvoltare pentru contracararea acestui dezmăț.

Noua majoritate parlamentară a fost formată din reprezentanții PDM, PL și transfugii de la PLDM și PCRM. În urma acestui proces, fracțiunea liberal-democraților a pierdut șapte deputați, iar cea a PCRM - 14. Cei care au rămas în cele două fracțiuni sunt marginalizați, iar transfugii, care au votat Guvernul Filip, sunt răsplătiți inclusiv cu noi posturi. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care, de asemenea, a votat pentru actualul Executiv, era la un pas de a fi călcat în picioare de mulțimea care protesta în fața legislativului.

Ceilalți deputați, care au părăsit fracțiunile care i-au adus în Parlament și au trecut în tabăra democraților, au scăpat de furia maselor. Ei au evadat din sediul legislativului prin ușile din spate. Sondajele sociologice făcute după instaurarea Guvernului Filip, au arătat că trecerea în tabăra Partidului Democrat a liberalilor și deputaților transfugi le-a adus acestora serioase prejudicii de imagine. Oamenii dezaprobă noua alianță politică din Parlament. Între timp, aderenții la noua coaliție au fost răspălătiți. Mihai Ghimpu a obținut cinci fotolii de miniștru în noul Guvern, iar transfugi s-au ales cu funcții de conducere în comisiile permanente și în delegațiile Parlamentului.

„Cei 7 fugari din Partidul Liberal Democrat din Moldova, care au jurat credință actualei guvernări s-au ales cu două președenții și respectiv fiecare din ei se regăsesc ca membru în una, două sau trei delegații”, a declarat Tudor Deliu, președintele fracțiunii parlamentare PLDM.

Dintre foștii comuniști, în câștig a ieșit, mai ales, Violeta Ivanov, cea care a stat în fruntea celor 14 deputați transfugi. Ea a fost răsplătită cu fotoliul de președinte al Comisiei pentru Administrație Publică. Ea a înlocuit-o în această funcție pe comunista Elena Bodnarenco.

„Evenimentele de astăzi au demonstrat, încă o dată, că Moldova este un stat capturat, că trădarea este răsplătită, iar deputaților onești li se încalcă drepturile exact în același mod ca și cetățenilor onești ai Republicii Moldova”, a menționat Elena Bodnarenco, deputat PCRM.

Atât fracțiunea PCRM, cât și cea a PLDM spun că majoritatea parlamentară a făcut vinerea trecută aceste modificări fără o consultare prealabilă cu deputații înlocuiți. Opoziția a mai remarcat că, în conformitate cu Regulamentul Parlamentului, revizuirea componenței delegațiilor și comisiilor are loc după un an de la schimbarea reprezentării proporționale a fracțiunilor în Parlament, condiție care nu ar fi fost respectată în cadrul ședinței de vineri.

„De aceea credem și sperăm că totuși misiunile diplomatice, delegația Uniunii Europene în Republica Moldova vor reacționa la aceste fărădelegi și se vor convinge încă o dată că între vorbe și fapte este o diferență foarte mare”, a mai spus Tudor Deliu.

Unii experți susțin că mutările de oameni pe care le urmărim în Parlament fac parte din strategia Partidului Democrat de a-i înlătura pe foștii aliați din arcul guvernamental și de a-i înlocui cu noii parteneri de coaliție. Singura problemă este că metodele aplicate sunt departe de practicile parlamentare europene și, exact ca în cazul învestirii Guvernului, după apusul soarelui.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).