Marcați
Alex Kremer: Moldova plătește pentru greșelile și crimele comise în sectorul bancar în 2013-2014.
Șeful reprezentanței Băncii Mondiale în Moldova a menționat în cadrul prezentării prognozei economice actualizate a Băncii Mondiale că sarcina autorităților este acum să ajute economia să plătească pentru crimele comise anterior în sectorul bancar.

Potrivit lui, economia Moldovei este la fund și evaluarea situației acesteia este foarte pesimistă. Kremer a menționat că o mare problemă pentru autorități este recâștigarea încrederii sectorului privat, a investitorilor și partenerilor de dezvoltare, iar acest lucru trebuie făcut în cel mai scurt timp. Potrivit lui Kremer, cercetarea privind condițiile de desfășurare a businessului, efectuată de Banca Mondială, a arătat că în 2008-2014, în Moldova a crescut corupția, dar și cazurile de aplicare greșită a normelor regulatorii, iar în 2013-2014 a crescut considerabil numărul controalelor.

„Pentru ca Moldova să poată atrage investiții și să folosească potențialul său, în regim prioritar trebuie să fie eliminată problema protecționismului și corupției. Sperăm că deja peste un an, în următoarea cercetare a BM privind desfășurarea businessului, economia Moldovei va putea să atingă potențialul său de creștere de 4% și să devină tigrul saltului economic din regiune”, a spus șeful reprezentanței BM în Moldova.

Fiind solicitat să comenteze deblocarea finanțării externe din partea BM, Alex Kremer a menționat că toți partenerii de dezvoltare urmăresc atent investigația fraudelor de pe piața bancară și acțiunile autorităților de implementare a reformelor în acest domeniu.

„Finanțarea va fi reluată numai atunci când va fi asigurată transparența din sectorul bancar și vom fi convinși că nu există riscul cheltuielilor incorecte a banilor pe care îi oferim. Deocamdată, vedem că riscurile încă rămân”, a spus Alex Kremer și a adăugat că BM își sincronizează acțiunile cu FMI. Potrivit lui, programul guvernului Moldovei cu FMI va fi un fel de semnal pentru reluarea finanțării. În același timp, el nu a anunțat termeni aproximativi și a menționat că, în baza experienței altor țări, în cazul existenței unor angajamente clare ale părților, contractul poate fi semnat în cel mai scurt timp.

infomarket.md
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).