Marcați
Deputații din opoziție au criticat dur proiectul de lege privind statutul municipiului Chișinău, elaborat de PL
Astăzi, la inițiativa comisiei de profil a Parlamentului au fost organizate dezbateri publice pe merginea proiectului de lege cu privire la statutul municipiului Chișinău elaborat de Partidul Liberal. Participanților la discuții le-a fost prezentat încă un proiect de lege în acest sens, elaborat de deputații neafiliați Iurie Leancă și Eugen Carpov.

Parlamentarii din opoziție și reprezentanții societății civile au subliniat că niciun articol din proiectul de lege propus de liberali nu se referă la dezvoltarea municipiului Chișinău.

"Eu n-am găsit niciun articol unde să fie arătată dezvoltarea și realizarea municipiului Chișinău. De aceea consider din punct de vedere conceptual că ar fi corect la dezvoltarea acestui cadru normativ să se regăsească și mecanismele care ar asigura funcționarea acestui statut al municipiului Chișinău", a declarat Constantin Gurschi, profesor Academia de Administrare Publică

”Se încearcă propulsarea acestui proiect, deoarece sunt făcute publice tot mai multe dosare de corupție în municipiul Chișinău. Domnule Vals, mi-ați spus, la prezentarea raportului, că, până când nu va fi dezbătut public, proiectul nu va ajunge în nicio comisie paralmentară. Noi cunoaștem deja că și-a dat avizul Comisia Juridică”, a menționat Vitalie Voznoi, președintele organizațieie „Orașul Meu”.

"Acum se întreprinde o încercare absolut politică de a loba prin fracțiunea parlamentară a unui partid politic interesele unei singure persoane și anume a primarului general", a menționat Vlad Batrîncea, deputat PSRM.

Documentul propus de liberali a fost criticat și în Comisia parlamentară Agricultură și Industrie Alimentară. Majoritatea membrilor acesteia a votat împotriva introducerii proiectului pe ordinea de zi a ședinței.

Singurii care au sprijinit acest proiect scandalos au fost autorii lui, dar și partenerii lor de coaliție, deputații democrați.

"Ceeace ține de competențe și atribuții ale primarului și Consiliul Municipal, vreau să remarc faptul că interesul nostru este să facem o lege care să corespundă cu legea privind administrația publlică locală" , a declarant Igor Boțan, deputat PL.

"Atribuțiile primarului trebuie să fie foarte mari, sub controlul consiliului municipal și dacă dorim să-l tragem la răspundere, trebuie să-i oferim pârghii", a menționat Serghei Chisiliov, deputat PDM.

Și proiectul elaborat de către deputații Carpov și Leancă a fost criticat, deoarece oferă mai multe atribuții consilierilor municipali.

În final, Comisia Administraţie Publică şi Dezvoltare Regională a decis audierea celor trei proiecte în plenul Parlamentului, pentru găsirea unei soluții, acceptată de toate fracțiunile parlamentare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).