Marcați
Bogdan Țîrdea: Aspirațiile de integrare europeană deja de mai mulți ani dăunează țării noastre
Republica Moldova este de mai mulți ani la o răscruce, dar astăzi necesitatea unei alegeri dintre vectorul Vestic și cel Estic se impune în mod impetuos. La sfîrșitul săptămînii trecute reprezentanți ai intelectualității ruse și moldovenești au dezbătut acest subiect în cadrul ceremoniei de inaugurare la Chișinău a reprezentanței Clubului Isborski. Constatările experților au fost dea dreptul îngrijorătoare: ei consideră că aspirațiile de integrare europeană deja de mai mulți ani dăunează țării noastre. De această părere este deputatul Bogdan Țărdea, care a fost ales președinte al Clubului Isborski din Moldova.

„Occidentul este asociat cu investiții mari. Posibil că este așa. Dar noi deja de 14 ani ne mișcăm spre Occident și eu am o singură întrebare: Unde sunt aceste investiții? Unde sunt noile întreprinderi și uzine? În perioada Uniunii Sovietice „înapoiate” industria constituia 40% din PIB, iar acum mai puțin de 13%” , susține Bogdan Țîrdea, președintele clubului ”Isborski” din Moldova.

Mai mult, experții moldoveni au subliniat faptul că actuala criză, care s-a acutizat în Republica Moldova, are la bază elemente de trădare a interesului național. Elita politică pro-europenă ativează în slujba patronilor și finanțatorilor străini, dar nu în slujba oamenioor care i-au votat și i-au adus la putere.

"Elita oligarhică și coruptă din Moldova s-a resemnat cu statutul său de colonie și îi este convenabil acest lucru. Ei s-au obișnuit doar să fure statul și să obțină din partea Occidentului garanții că nu vor fi pedepsiți, fluturînd mereu cu sperietoarea tancurilor rusești”, a declarat Igor Dodon, președintele PSRM.

Totodată, în timp ce Moldova încearcă disperată, dar fără succes să cucerească piețele europene, regiunea autonomă Găgăuzia a ales obțiunea de alternativă. Bașcanul găgăuziei Irina Vlah a amintit cum în anul 2014 în cadrul unui referendum locuitorii autonomiei au pledat pentru apropierea de Rusia și pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică. Datorită acestei alegeri regiunea a pornit pe calea unei dezvoltări active. În timp ce fermierii moldoveni luptă fără rezultat pentru posibilitatea de a exporta producția sa pe piața europeană, zeci de companii din Găgăuzia deja de mai bine de un an cooperează cu succes cu regiunile Federației Ruse.

"Astăzi 23 de companii din Găgăuzia au dreptul să exporte producție agricolă în Rusia. O serie de vinării la fel au obținut permisiune de a exporta producție vinicolă în Rusia. În anul 2015 exportul producției alcoolice din Găgăuzia a crescut cu 1,5 ori, iar de fructe și nuci de trei ori”, a menționat Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei.

De menționat, că în timp ce indicatorii relațiilor comerciale dintre Comrat și Moscova sunt în creștere, cifrele Chișinăului arată jalnic. Potrivit autorităților ruse în anul 2015 comerțul bilateral între Moldova și Federația Rusă s-a redus cu 32% și a constituit 1 miliard 220 de milioane de dolari. Concomitent importul din Moldova în Rusia a căzut cu 41% pînă la 185 milioane de dolari. Totodată, un sondaj realizat în luna februarie de Asociația Sociologilor și demografilor a constatat că 70% dintre cetățenii țării trăiesc în sărăcie și așteaptă schimbări. În aceste condiții Moldova este gata să jertfească propria economie de dragul Uniunii Europene și nu vede perspective chiar sub propriul nas.

"De-a lungul istoriei, relațiile noastre s-au construit în așa fel încît Rusia a devenit piața Moldovei. Tot ce teoretic puteți voi produce noi absorbim imediat, ca un pămînt uscat. Europa nu are nevoie de ceea ce voi produceți, iar experiența cu Asocierea demonstrează că acolo totul este ocupat deja. Oamenii, care doar de dragul asocierii cu Uniunea Europeană distrug propria economie, iar pe noi ne privează de producția din Moldova, nu pot fi numiți altfel decît criminali”, a declarat Mihail Deleaghin, doctor în științe economice.

Moldova demult este divizată în două tabere. Una își dorește integrare europeană, alta vrea uniune cu Rusia. Ultimele sondaje arată că tot mai mulți oameni care anterior doreau în UE, s-au dezamăgit și acum devin părtași ai Uniunii Euroasiatice. Potrivit sondajului realizat de Centrul SBS-AXA, desfășurat la mijlocul lunii februarie, 85% respondenți consideră că Moldova se mișcă pe o direcție greșită. Doar 7% din respondenți consideră că țara este pe calea cea dreaptă. Concomitent, sondajul realizat în luna martie de către Fondul opiniei Publice a demonstrat că 60% dintre cetățeni manifestă cea mai pozitivă atitudine față de Rusia în comparație cu alte state din vecinătate. Rusia este urmată de Uniunea Europeană cu 49%. Topul simpatiilor este continuat de România, USA și Ucraina.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).