Marcați
Socialiștii au criticat proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016: Guvernarea vrea să lase cetățenii fără nimic
Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Parlamentul RM nu va vota pentru proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016 întrucît consideră că aceasta va pune la pămînt agenții economici dar și va limita capacitatea de cumpărare a cetățenilor RM. Declarațiile au fost făcute de deputații PSRM în cadrul ședinței de astăzi a organului legislative în care este examinta proiectul politici bugetar-fiscale pentru anul curent.

Potrivit PSRM, situația economică din Republica Moldova dar și situația agenților economici din țară este la marginea prăpastie, iar autoritățile propun o politică bugetar-fiscală drastică în condiții economice catastrofale.

Anterior liderul socialiștilor a declarat că din anul trecut, producția industrială stangnează, iar din august 2015 aceasta înregistrează o scădere lunară cu 3-10%. “Producția agricolă a scăzut cu 14% iar cea fitosanitară cu 23%. Investițiile au scăzut cu 9%. Mărfurile transportate au scăzut cu 20% în anul trecut. Intrările de valută, exportul -16%, remitențele au scăzut cu o treime. Investițiile străine în capital fix anul trecut au scăzut cu 60%”.

Situația este foarte dificilă și în sectorul financiar-bancar, a mai comunicat socialistul.

“Volumul creditelor în economie în lei moldovenești anul trecut au scăzut cu 30% iar în valută cu 40%. Bugetul public național nu a încasat din ceea ce a fost planificat 3,5 miliarde de lei. La sfîrșitul anului trecut datoriile față de fondul asigurărilor în medicină, instituțiile medicale, față de cei care au livrat mărfuri și servicii pentru spitale, erau de sute de milioane de lei”, a amintit politicianul.

„Noi nu vom vota această politică fiscală și venim cu propunerile noastre alternative în acest sens”, a menționat Dodon recent în cadrul unei conferințe de presă.

Liderul PSRM Igor Dodon consideră că există cel puțin trei decizii majore care trebuie luate de urgență:

„1 - Trebuie de îmbunătățit politica fiscală ca să fie stimulatorie pentru agenții economici. De făcut ordine de sus în jos să nu se fure atîta.

2 – Trebuie de restabilit de urgență relațiile economice cu Federația Rusă, pentru a avea exporturi și pentru ca remitențele să fie înviorate prin rezolvarea problemelor migranților moldoveni.

3 – Trebuie urgent să negociem și să semnăm acordul de finanțare externă pentru investiții în infrastructură”, a conchis Igor Dodon.

actualitati.md
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).