Marcați
Ceban: Chirtoacă consideră că primăria este jucăria sa și poate face tot ce vrea cu ea
Discuţiile asupra statutului municipiului Chişinău sunt făcute în mare grabă. Iar motivul principal este ca primarul general să fie stăpân pe toată Primăria. Totodată, motivul pentru a elabora un astfel de document din partea PL vine după ce edilul a intrat în scandal cu CMC care nu îi susţin deciziile. Opiniile au fost exprimate de invitaţii emisiunii ”Politica” de la TV7.

În cadrul emisiunii președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău Ion Ceban a menționat că după ce majoritatea pro-europeană din CMC s-a dizolvat, iar «liberalii nu-și mai pot realiza interesele ascunse, acum cu ajutorul acestui proiect vor să-i delegheze primarului toate drepturile astfel ca Chirtoacă să poată face ce vrea în capitală».

”Primarul consideră că Primăria este jucăria sa şi poate face tot ce vrea cu ea. Cred că în acest mod, se vrea excluderea CMC pentru a lua decizii. Nu le place că au fost instituite moratorii asupra staţiilor PECO şi multe alte demiteri ale funcţionarilor publici. PL s-a speriat că CMC vrea să facă regulă în Capitală, iar ei au promis cuiva să le facă mendrele”, a declarat Ceban.

Iar fostul consilier, Oleg Cernei este de părere că proiectul de lege privind statutul municipiului Chişinău este făcut cu un anumit scop. ”Totul a pornit după scandalul dintre CMC şi primarul general. Până acum, nu era aşa ceva. Dar acum CMC vrea să facă regulă. Chirtoacă a văxut că sunt daţi afară membrii PL şi a trebuit să întrerpindă ceva”, spune Oleg Cernei.

"Primarul general se vrea stăpân peste tot oraşul. Cum îi va tuna, aşa va face”, a afirmat consilierul independent, Ion Ştefăniţă.

Menționăm că proiectul de lege al liberalilor privind statul municipiului Chișinău conține articole care contravin obligațiilor internaționale ale RM. În special Cărții Europene privind autonomia locală care spune că:

“Autonomia locală se înțelege dreptul și capacitatea efectivă a autorităților administrației publice locale de a soluționa și a gestiona în cadrul legii în nume proprii și în interesul populației locale cu o parte importantă a treburilor publice. Acest drept se exercită de consilii sau adunări compuse din membrii aleși prin vot liber, secret, egal, direct și universal, care pot dispune de organe executive, și deliberative care răspund în fața lor”.

Deci Carta europeană a autonomiilor locale spune că autonomia locală se exercită prin intermediul consiliilor locale, iar primarul reprezintă o autoritate create în mod discreționar de către stat și care este în subordinea exclusivă a consiliilor locale activând conform indicațiilor consiliilor locale, ceea ce contravine total proiectului de lege propus de liberali în care se spune că “primăria municipiului Chișinău să fie structura funcțională a primarului general care își desfășoară activitatea în baza unui regulament aprobat de primarul general”, ceea ce ar însemna concetrarea puterii de decizie în capitală în mâinele unui singur om – Dorin Chirtoacă.

În acest fel consilierii municipali din fracțiunea Partidului Socialiștilor dar și din fracțiunea PPEM, PN, consilierul independent Ion Ștefăniță și alții, se opun categoric acestui proiect care presupune ca atribuțiile Consiliului Municipal Chișinău să fie diminuate iar toate deciziile importante ce țin de capitală să fie luate doar de primarul general.

actualitati.md
menu
www.ntv.md © 2016 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).